Τηλεόραση, Οδηγός Αγοράς! Ότι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε!

Η Εθνική πάει Βραζιλία και εσείς θέλετε νέα τηλεόραση για να την απολαύσετε! Οι τιμές στις τηλεοράσεις ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά προσφέροντας μοντέλα με διάφορα καλούδια! Όλοι, αναλόγως την τσέπη τους κυνηγούν τις προσφορές ώστε να αποκτήσουν στην πιο προνομιακή τιμή την μεγαλύτερη τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεταφέροντας την μαγεία της πραγματικά «μεγάλης» οθόνης στο σπίτι τους! Και όμως! Αυτός ο δρόμος επιλογής τηλεόρασης είναι λάθος!!! Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να κάνουμε την σωστή επιλογή!

 

Διάσταση ανάλογα με το χώρο:

Όσο και να σας φαίνετε περίεργο αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή της τηλεόρασης. Ο λόγος απλός!!! Όπως και στο σινεμά, αυτός που κάθετε μπροστά – μπροστά στη μεγάλη οθόνη παρακολουθεί μια ταινία δυσκολότερα. Δεν έχει πλήρη οπτική θέαση της οθόνης και βλέπει πολύ μεγάλα τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες με αποτέλεσμα να μην μπορεί λόγω της κοντινής απόστασης να παρακολουθήσει ξεκούραστα τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες που κινούνται σε ένα πλάνο! Έτσι κουνά συνεχώς το κεφάλι του με αποτέλεσμα να ζαλίζεται και να μην μπορεί να διαβάσει τους τίτλους ή να παρακολουθήσει πλήρως την πλοκή της ταινίας. Η ιδανική θέση; Αυτός που βρίσκεται ακριβώς στην μέση της αίθουσας με αποτέλεσμα το μέγεθος της οθόνης να προσαρμόζεται ακριβώς στο οπτικό του πεδίο. Λαμβάνοντας σαν κανόνα το παραπάνω λοιπόν, το μέγεθος της οθόνης της τηλεόρασης θα πρέπει να είναι ανάλογο της απόστασης του χώρου απέναντι από το σημείο που θα βρίσκεται ο θεατής.

Έτσι με βάση την απόσταση προβολής, έχουμε την εξής αναλογία μεγέθους οθόνης:

 • Για απόσταση προβολής από 1.2m  έως 2m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 32 ίντσες οθόνης.
 • Για απόσταση προβολής από 1.4 m  έως 2.4m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 37 ίντσες οθόνης.
 • για απόσταση προβολής από 1.5m  έως 2.6m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 40 ίντσες οθόνης.
 • Για απόσταση προβολής από 1.7m  έως 2.9m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 42 ίντσες οθόνης.
 • Για απόσταση προβολής από 1.8m  έως 3m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 46 ίντσες οθόνης.
 • Για απόσταση προβολής από 2m  έως 3.5m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 50 ίντσες οθόνης.
 • Για απόσταση προβολής από 2.5m  έως 4m το ιδανικό μέγεθος είναι οι 60 ίντσες οθόνης.

Αφού λοιπόν επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος πάμε στο επόμενο ερώτημα.

 

PLASMA και LED-LCD :

Plasma:

Αν και η τεχνολογία της LED-LCD οθόνης έχει φτάσει σε καταπληκτικά επίπεδα, ωστόσο μία Plasma TV κάνει την διαφορά όσο αφορά την ποιότητα της εικόνας. Θεωρούνται κορυφαίες σε συνθήκες χαμηλού ή κανονικού φωτισμού και ιδανικές στην προβολή προγραμμάτων με γρήγορες εναλλαγές πλάνων όπως τα αθλητικά γεγονότα ή οι σκηνές ταινιών με έντονη δράση. Ωστόσο είναι τηλεοράσεις με αρκετά μικρή διάρκεια ζωής. Εκτός από την αρκετά μεγάλη κατανάλωση, το panel τους ξεθωριάζει πολύ γρήγορα (περίπου μόλις φτάσει η διάρκεια ζωής του στη μέση) χάνοντας απότομα την φωτεινότητα του και χωρίς να μπορεί να διορθωθεί.

LED-LCD:

Οι περισσότερες τηλεοράσεις πλέον ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σε σχέση με τις παλαιότερης τεχνολογίας LCD, τα χρώματα και ο φωτισμός τους έχουν βελτιωθεί και έχουν φτάσει πλέον να πλησιάζουν την απόδοση μίας Plasma αν και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τις ξεπεράσουν. Οι LED -LCD μπορούν να πετύχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού και στην προβολή στατικών εικόνων. Είναι πολύ πιο οικονομικές σε σχέση με τις Plasma. Στις γρήγορες εναλλαγές εικόνας πιθανόν να παρουσιάσουν καθυστέρηση. Επίσης χαρακτηρίζονται από το υψηλό επίπεδο ζωής τους. Τέλος η κατανάλωση ενέργειας λόγω της τεχνολογίας LED είναι πολύ μικρότερη από μία Plasma.

 

HD Ready, Full HD και Ultra HD 4K:

H ανάλυση της εικόνας που μπορεί να επιτύχει η τηλεόραση είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει.

Ανάλυση ορίζετε ως ο αριθμός των pixels τα οποία δημιουργούν την εικόνα σε μία τηλεόραση. Η ανάλυση ορίζεται ως αναλογία με τη μορφή του τύπου π.χ. 1920 x 1080. Το πρώτο νούμερο είναι ο αριθμός των pixels ως προς το πλάτος ενώ το δεύτερο νούμερο είναι το ύψος. Οι τηλεοράσεις πλέον φτάνουν ανάλυση 1366 x 768. Οι τηλεοράσεις αυτές με όριο ανάλυσης έως το μέγεθος αναλογίας 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως HD Ready. Οι τηλεοράσεις ίσης ή μεγαλύτερης ανάλυσης από 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως Full HD.

 • Οι HD Ready τηλεοράσεις μπορούν να προβάλουν πολύ καθαρές εικόνες και ενδείκνυται στην προβολή είτε ταινιών Blu Ray είτε HD τηλεοπτικού σήματος. Βέβαια η ποιότητα της εικόνας δεν συγκρίνεται με αυτή μίας τηλεόρασης Full HD μια και η ανάλυση είναι πολύ μεγαλύτερη. Βέβαια η  διαφορά όσο αφορά την ποιότητα της εικόνας δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή σε διαστάσεις τηλεοράσεων μικρότερες των 32 ιντσών.
 • Ultra HD 4K: Πλέον υπάρχουν τηλεοράσεις με υποστήριξη ανάλυσης Ultra HD 4K η ανάλυση σε αυτές φτάνει μέχρι και την αναλογία ανάλυσης 3840×2160 pixels και χαρακτηρίζονται ως τηλεοράσεις του μέλλοντος.

 

Δέκτης τηλεοπτικού σήματος – αποκωδικοποιητής:

Ο τρόπος μετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών άλλαξε. Η παλιά εποχή με το αναλογικό σήμα έχει τελειώσει. Έτσι για να μπορέσουμε να δούμε τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά προγράμματα, η τηλεόραση θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T. Όλες οι τηλεοράσεις πλέον υποστηρίζουν την συγκεκριμένη δυνατότητα. Όσοι βέβαια έχουν τηλεόραση παλαιότερης γενιάς που δεν υποστηρίζει τα κανάλια που εκπέμπει το DIGEA θα πρέπει απλά να προμηθευτούν ένα αποκωδικοποιητή DVB-T με υποστήριξη του πρωτόκολλου Mpeg4.

 

Άλλα είδη αποκωδικοποιητών:

 • DVB-S: Δορυφορικός δέκτης που δίνει την δυνατότητα στην τηλεόραση να συνδεθεί με δορυφορικό πιάτο.
 • DVB-C: Αυτή η δυνατότητα είναι πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό. Είναι αποκωδικοποιητής για την παρακολούθηση καλωδιακής (Cable) τηλεόρασης μέσω ειδικού modem κάνοντας χρήση του διαδικτύου.

 

Είσοδοι σήματος:

 • HDMI: Ψηφιακή σύνδεση για την προβολή υψηλής ποιότητας εικόνας ή και ήχου από Bluray Player, ηλεκτρονικό υπολογιστή, παιχνιδομηχανές κλπ.
 • S-video: Αναλογική είσοδος σήματος για την σύνδεση συσκευών όπως video, παλιές παιχνιδομηχανές, βιντεοκάμερες κλπ.
 • Scart: Υποδοχή σύνδεσης αναλογικών πηγών εικόνας και ήχου. Την συναντάμε κυρίως στη σύνδεση παλιών αναλογικών video με την τηλεόραση.
 • VGA – DSub: Αναλογική υποδοχή για την σύνδεση υπολογιστή με την τηλεόραση.
 • DVI/I -D: Συνήθως υποστηρίζει και αναλογικό και ψηφιακό σήμα. Είναι η υποδοχή που χρησιμοποιήθηκε για την μετάβαση από το αναλογικό σήμα στο ψηφιακό, υψηλότερης ανάλυσης και ποιότητας από υπολογιστές.
 • USB: Μέσα από αυτή την υποδοχή ο χρήστης μπορεί να συνδέσει εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB Flash Drive και να παρακολουθήσει τα video ή τις φωτογραφίες του ή ακόμα να καταγράψει το αγαπημένο του πρόγραμμα (PVR) εφόσον η λειτουργία υποστηρίζετε από την τηλεόραση.

 

Επιπλέον λειτουργίες:

 • Smart TV: Είναι πιο ακριβές τηλεοράσεις οι οποίες μπορούν να συνδεθούν στο Internet ενσύρματα ή και ασύρματα και να προβάλουν περιεχόμενο όπως You Tube Video, ιστοσελίδες ή ακόμα και να εγκαταστήσουν apps για διασκέδαση. Πολλές Smart TV ενσωματώνουν κάμερες και software επικοινωνίας όπως το Skype ώστε ο χρήστης να μπορεί να κάνει ακόμα και video κλήσεις ή chat.
 • Τεχνολογία 3D: Με αυτή τη λειτουργία η τηλεόραση μπορεί να προβάλει ή να μετατρέψει ένα πρόγραμμα σε τρισδιάστατη μορφή. Για να μπορέσει ο χρήστης να δει σωστά το περιεχόμενο θα πρέπει να έχει και τα αντίστοιχα γυαλιά. Συνήθως είναι λίγο πιο ακριβές από μια απλή τηλεόραση.  Η λειτουργία 3D χωρίζεται σε ενεργητική και παθητική.

Ενεργητικό 3D: Στις ενεργητικές τα γυαλιά για την προβολή του 3D περιεχόμενου λειτουργούν με μπαταρίες και είναι βαριά. Αποτελούνται από LCD μικροσκοπικές διάφανες οθόνες οι οποίες ακαριαία  ανοιγοκλείνουν το σημείο από το οποίο έχει πρόσβαση το μάτι στην τηλεόραση με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείτε η ψευδαίσθηση του 3D. Κάθε τηλεόραση έχει αποκλειστικά τα δικά της γυαλιά. Αυτός ο τρόπος προβολής 3D θεωρείτε και ο πιο ρεαλιστικός.

Παθητικό 3D: Τα γυαλιά εδώ είναι ελαφρύτερα, φτηνότερα και λειτουργούν χωρίς μπαταρίες. Έχουν ειδικά φίλτρα τα οποία αφού φιλτράρουν τα διαφορετικά μήκη κύματος από το φώς προβολής της τηλεόρασης δημιουργούν την εντύπωση 3D στο υλικό που προβάλει η τηλεόραση. Η ποιότητα 3D δεν είναι το ίδιο καλή με τα ενεργητικά γυαλιά και σε πολλές τηλεόρασης για την ομαλή προβολή ο χρήστης θα πρέπει να κάθετε υπό συγκεκριμένη γωνία στο εύρος του χώρου της τηλεόρασης.

Σε έπιπλο ή σε τοίχο;

Αναλόγως τον κάθε κατασκευαστή η τηλεόραση που θα επιλέξετε έχει και μία βάση ώστε να τοποθετηθεί επάνω σε κάποιο έπιπλο ή το σύνθετο του σαλονιού εφόσον υπάρχει η ιδανική θέση για εσάς στο χώρο σας. Προκειμένου όμως να αξιοποιήσετε τον χώρο αυτό για κάποιο άλλο σκοπό ή επειδή πιθανόν να μην υπάρχει τελικά κάπου χώρος όπου θα μπορέσετε να την ακουμπήσετε, οι τηλεοράσεις ενσωματώνουν μία ειδική υποδοχή που ονομάζεται VESA.

Το VESA δεν είναι τίποτε άλλο από μια ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος της TV με σπειρώματα για βίδες, στις οποίες μπαίνει μία ειδική βάση ώστε να προσαρμοστεί η τηλεόραση στον τοίχο. Κάθε κατασκευαστής αναλόγως την απόσταση που έχουν τα σπειρώματα μεταξύ τους, μας ορίζει ακριβώς το μέγεθος της βάσης που θα επιλέξουμε (100×100, 200×200, 400×400 κλπ ).

Αφού μάθαμε τα βασικότερα πράγματα, ας δούμε τώρα ποιά θα επιλέξουμε!