Οδηγός αγοράς για το πρώτο σας Ψαροντούφεκο!

Το καλοκαίρι έφτασε! Εκτός από μπάνια και βουτιές είναι και η ευκαιρία για τους επίδοξους αυτόνομους υποβρύχιους ψαροκυνηγούς να δείξουν το ταλέντο τους! Οι παλιοί γνωρίζουν. Τι γίνεται όμως με εσάς που αποφασίζετε ξαφνικά να αγοράσετε το ψαροντούφεκο σας για πρώτη φορά;

Παρακάτω θα πούμε κάποια βασικά πράγματα ώστε να κάνουμε την επιλογή του όπλου σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη!

Λαστιχοβόλα:

Τα κλασικά παραδοσιακά όπλα τα οποία ως μέσο εκπυρσοκρότησης της βέργας χρησιμοποιούν λάστιχα. Αναλόγως το μήκος του όπλου γίνεται και η επιλογή του μήκους, πάχους και σκληρότητα των λάστιχων. Κατά τις πρώτες χρήσεις των λάστιχων ίσως σας δυσκολέψει η όπλιση. Με τον καιρό όμως τα λάστιχα φθείρονται μαλακώνουν και χάνουν τη δύναμή τους έως ότου κάποια στιγμή χρειάζονται αντικατάσταση.

Αεροβόλα:

Ένας μηχανισμός ο οποίος με μια ιδική τρόμπα γεμίζει με αέρα, είναι υπεύθυνος για την εκπυρσοκρότηση της βέργας. Είναι όπλα μικρά σχετικά σε μέγεθος. Η δύναμη του όπλου καθορίζετε από το πόσες βολές έχει ρίξει το όπλο καθώς με κάθε βολή αποδεσμεύεται και μια ποσότητα αέρα από τη θαλάμη. Μετά από κάποιες βολές χρειάζεται ξανά «φούσκωμα».

 

Υλικό Κατασκευής:

Συνήθως τα λαστιχοβόλα αναλόγως το υλικό κατασκευής τους χωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες.  Τα κλασικά φτηνά μεταλλικά, όπου ο σωλήνας του βασικού σώματος είναι τις περισσότερες φορές φτιαγμένος από ελαφρύ αλουμίνιο ή άλλα αντίστοιχα μέταλλα. Τέτοια είναι τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηρίζονται από τα λογικά σε τιμές κόστη.

Τα ξύλινα όπου όλο το σώμα τους είναι κατασκευασμένο από στρώσεις ξύλων. Θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση με ειδικά βερνίκια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους είναι αρκετά πιο ακριβά από τα παραδοσιακά ψαροντούφεκα. Λόγο του ξύλου θεωρούνται αρκετά ποιοτικά, δυνατά και με πολύ καλή πλευστότητα στο νερό. Συνήθως τα ξύλινα ξεκινούν από διαστάσεις άνω των 100cm.

Τα τελευταίας τεχνολογίας (κατασκευαστικά) όπου το σώμα του όπλου είναι φτιαγμένο συνήθως από ανθρακονήματα (Carbon). Πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με ένα άλλου υλικού κατασκευής και αντίστοιχου μήκους. Χαρακτηρίζονται από την καλή πλευστότητα και την αρκετά υψηλή τιμή.

Μήκος:

Ανάλογα με τον κατασκευαστή η μέτρηση γίνεται από διαφορετικά σημεία του όπλου. Κάποιοι κατασκευαστές μετρούν τα όπλα από το τακούνι όπλισης (το μέρος που ακουμπά το όπλο στο στήθος προκειμένου να το οπλίσουμε) μέχρι το εμπρός μέρος της κεφαλής. Άλλοι το μήκος του σωλήνα και άλλοι από το σημείο που κουμπώνει η βέργα μέχρι το εμπρός μέρος του όπλου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το μήκος του όπλου μας γιατί έτσι καθορίζουμε άλλους παράγοντες όπως το βάθος ψαρέματος, το μήκος για τα λάστιχα που θα φορέσουμε, το μήκος της βέργας που θα χρησιμοποιήσουμε, το είδος και μέγεθος από τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε.

Μικρό Όπλο:

Μικρό όπλο ονομάζετε οποιοδήποτε είδους ψαροντούφεκο μήκους έως 75 πόντους. Θα το ακούσετε και σας 75άρι. Αυτού του τύπου όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κυνήγι σε ρηχά νερά, ή όταν ψάχνουμε για ψάρια μέσα σε τρύπες και βράχους. Το μικρό μέγεθος βοηθά στην εύκολη μεταχείριση του. Η βέργα που χρησιμοποιεί ένα τέτοιο όπλο είναι συνήθως περίπου στα 6,5mm. Λόγω του μικρού μεγέθους φορούν ένα ζευγάρι λάστιχα ενώ σπάνια θα τα δούμε με δύο.

Μεσαίο Όπλο:

Είναι το ψαροντούφεκο μήκους μεταξύ 75cm –  100cm. Ένα τέτοιο όπλο μπορεί να φορά βέργα από 6.5mm έως 7mm. Αυτά τα όπλα συνήθως έχουν από ένα έως δύο ζευγάρια λάστιχα προκειμένου να δώσουν και αντίστοιχα μεγαλύτερη δύναμη στην μακριά τους βέργα! Είναι όπλα λιγότερο ευέλικτα για κυνήγι σε τρύπα χωρίς όμως να απορρίπτουμε κάτι τέτοιο αν έχουμε την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε. Ενδείκνυται περισσότερο για στυλ ψαρέματος όπως το καρτέρι (όταν έχουμε δει ή περιμένουμε στατικοί να δούμε κάποιο ψάρι που μας ενδιαφέρει και αυτό αρχίζει να μας πλησιάζει) αλλά και για πλανάρισματα (στυλ κατά το οποίο έχουμε δει το ψάρι και σιγά σιγά το πλησιάζουμε με σκοπό να πετύχουμε το στόχο μας).

Μεγάλα όπλα

Το  ψαροντούφεκο με μήκος 100cm  έως 130cm θεωρείτε μεγάλο όπλο. Αυτά συστήνονται κυρίως για κυνήγι μεγάλων ψαριών με πλανάρισμα, καρτέρι και συρτό καρτέρι. Είναι αρκετά δυνατά όπλα για να μας εξασφαλίσουν δυνατές βολές σε μεγάλες αποστάσεις. Οι βέργες τους συνήθως είναι από 6.5mm έως 7.5mm. Αυτά οπλίζονται αρκετά δυσκολότερα λόγο του μήκους τους και μπορούν να φορέσουν μέχρι 3 λάστιχα συνήθως.

Πολύ μεγάλα όπλα ή Υπερόπλα:

Είναι όπλα με μήκος πάνω από 130cm. Χρησιμοποιούνται συνήθως για ψάρεμα σε πέλαγος και ανοιχτή θάλασσα και είναι ιδανικά για αρκετά μεγάλα ψάρια (μαγιάτικα, πελαγίσια κλπ) . Λόγω ότι μπορούν να φορέσουν αρκετά ζευγάρια λάστιχα (6 ή και 7 πολλές φορές) πρόκειται για όπλα που θα μας εξασφαλίσουν αρκετά μακρινές και δυνατές βολές προσφέροντας ένα δραστικό βεληνεκές (απόσταση που μπορεί να πληγώσει ή και να σκοτώσει το θήραμα ) ακόμα και στα 8μέτρα. Η βέργα στα υπερόπλα είναι πιο χοντρή με πάχος τα 8 με 10mm. Λόγω μήκους είναι αρκετά δύσκολα στην όπλιση.

Θα θέλαμε κλείνοντας και πριν προχωρήσετε σε αγορά του νέου σας ψαροντούφεκου να τονίσουμε ότι για λόγους ασφαλείας ΠΟΤΕ μην ξεκινάτε το ψαροντούφεκο μόνοι σας. Οι βουτιές σας θα πρέπει να συνοδεύονται από ειδική σημαδούρα που δηλώνει στα διερχόμενα σκάφη την θέση σας καθώς επίσης και την ανάλογη παρέα που θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 2 ακόμα άτομα!

Αυτά επιβάλλονται και από την αντίστοιχη νομοθεσία περί ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τις λιμενικές αρχές της περιοχής στην οποία έχετε σκοπό να βουτήξετε!!! Καλά σας ψαρέματα.