Οδηγός Αγοράς Tablet. Επιλέξτε τη νέα σας συσκευή.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στα χέρια μας mobile και προσιτές λύσεις τις οποίες μπορεί ο καθένας να έχει μαζί του ανά πάσα στιγμή. Ένα προϊόν τεχνολογίας που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει απαραίτητο σε όλους, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς είτε για λόγους διασκέδαση είναι και τα tablets. Τι παρέχουν όμως και κατά πόσο θα καλύψουν τις ανάγκες μας;

 

Οθόνη: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος της οθόνης. Η κατηγορία των Smartphone συνήθως σταματά στις 5.5 – 6 ίντσες.  Οι συσκευές με οθόνες μεγαλύτερες από τις 7 ίντσες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως tablets. Τα tablets φτάνουν συνήθως σε μέγεθος τις 10 – 11 ίντσες.

Τα tablet από 7 έως 8.4 ίντσες είναι ιδανικά για εύκολη μεταφορά. Συνδυάζουν φορητότητα και πρακτικότητα για αυτούς που μετακινούνται συχνά και δεν θέλουν να κουβαλούν μαζί τους μεγάλες σε όγκο συσκευές.

Τα μεγαλύτερα από τις 8.4 ίντσες tablet προτείνονται συνήθως για λύσεις ψυχαγωγίας και gamming και είναι αυτά που για την ασφαλή και ευκολότερη μεταφορά τους ο χρήστης θα χρειαστεί πιθανόν σαν αξεσουάρ κάποια τσάντα ή θήκη μεταφοράς. Φυσικά και εδώ έχουμε να κάνουμε με την ανάλυση και την ποιότητα της εικόνας καθώς κάθε tablet έχει και την δική του ανάλυση και ποιότητα στην οθόνη (TFT, LCD, IPS, HD, Full HD, κλπ).

 

Απόδοση: Όπως και με τους υπολογιστές, όσο περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και πυρήνες έχει το σύστημα και όσο περισσότερη μνήμη Ram, τόσο πιο γρήγορο είναι. Όπως και με τους υπολογιστές έτσι και στα tablet, το λειτουργικό και οι εφαρμογές χρησιμοποιούν μνήμη και επεξεργαστική ισχύ από το σύστημα. Όσο περισσότεροι είναι οι ελεύθεροι πόροι του συστήματος τόσο πιο γρήγορο θα είναι και πιο άνετο στην εκτέλεση εργασιών και εφαρμογών. Εδώ συναντάμε  tablets με 1 έως 8 πυρήνες οι οποίοι με την εξέλιξη της τεχνολογίες κάθε τόσο πολλαπλασιάζονται, ενώ η μνήμη ξεκινά από 512MB RAM και μπορεί να αγγίξει ως και 3GB – 4GB (προς το παρόν).

 

Χρήση επαγγελματική ή Ψυχαγωγική:  Εάν σας ενδιαφέρει ένα γρήγορο tablet για Gamming και βαριές εφαρμογές, τότε ιδανικά θα πρέπει να δείτε μία λύση τουλάχιστον με τετραπύρηνο επεξεργαστή και το λιγότερο 2GB RAM. Φυσικά όπως είπαμε και παραπάνω οι ίντσες της οθόνης ιδανικά καθορίζονται στις 9  με 10. Σε περίπτωση που είσαι επαγγελματίας και θέλεις απλά να έχεις παντού μια ευέλικτη συσκευή για να ενημερώνεσαι και να βλέπεις τα mail σου, μπορείς να προμηθευτείς μία διπύρηνη συσκευή με 1GB RAM η οποία το πιο πιθανό θα σε καλύψει. Πλέον η συνδεσιμότητα στις περισσότερες συσκευές είναι standar WiFi. Σε πιο επαγγελματικές συσκευές, μπορείς να επιλέξεις η συσκευή σου να υποστηρίζει bluetooth, σύνδεση 3G ή 4G ώστε να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο 24ώρες το 24ωρο και πιθανόν και υποστήριξη τηλεφώνου για να μην χρειαστεί να έχεις ούτε το κινητό σου τηλέφωνο μαζί.

 

Αποθηκευτικός Χώρος: Τα tablet ξεκινούν με εσωτερικό χώρο από 4GB και ανάλογα το μοντέλο και τον κατασκευαστή αυτός αυξάνεται. Για έναν μέσω χρήστη συνήθως ο χώρος των 8GB είναι μία καλή επιλογή εφόσον δεν ζητά πολλά πράγματα στο κομμάτι της αποθήκευσης. Συνήθως ο εσωτερικός χώρος χρειάζεται για την εγκατάσταση των εφαρμογών του tablet χωρίς να αποκλείουμε και την δυνατότητα αποθήκευσης των προσωπικών αρχείων μας. Για να αποφύγουμε τον περιορισμό μείωσης του εσωτερικού χώρου αποθήκευσης, τον οποίο και χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της λειτουργίας της η συσκευή μας, υπάρχει η δυνατότητα τις περισσότερες φορές επέκτασης του χώρου αποθήκευσης παρέχοντας ο κατασκευαστής υποδοχή για κάρτα επέκταση μνήμης. Έτσι ο χρήστης πολύ εύκολα μπορεί να αποθηκεύσει εκεί τα αρχεία που καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο όπως video και φωτογραφίες.

 

Κάμερα: Πλέον τα tablet υποστηρίζουν σίγουρα μία κάμερα αν όχι και δύο. Η κάμερα δίνει την δυνατότητα στο χρήστη όχι μόνο να τραβήξει φωτογραφίες αλλά και να τις επεξεργαστεί. Επίσης μέσω της δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να τις μοιραστεί με άλλες συσκευές ή και με άλλους χρήστες.

 

Δυνατότητα GPS: Η πλειοψηφία των σύγχρονων tablet καλύπτει και την ενσωμάτωση δέκτη GPS στα χαρακτηριστικά. Με την χρήση του δέκτη και την κατάλληλη εφαρμογή ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πλοηγηθεί εντός και εκτός οδικού δικτύου.

 

Λειτουργικό Σύστημα: Εδώ θα δούμε κατά βάση 3 βασικές κατηγορίες λειτουργικού πέρα κάποιων εξαιρέσεων. Έτσι συναντάμε τα Android Tablet, τα Ipad της Apple με λειτουργικό iOS και τα Windows tablet.

1) Android Tablet: Οικονομικά και προσιτά tablet. Λόγω του ανοιχτού κώδικα, κάθε κατασκευαστής προσαρμόζει το λειτουργικό σύστημα Android ανάλογα με τις ανάγκες της συσκευής του, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα με βάση τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Ένα λειτουργικό που έχει κερδίσει μια μεγάλη μάζα αγοραστικού κοινού αν όχι την μεγαλύτερη λόγω της προσιτής τιμής των συσκευών (Smartphones Tablet). Πλέον μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες κάθε χρήστη.

2) Windows Tablet: Το γνωστό λειτουργικό σύστημα της Microsoft προσαρμοσμένο για mobile συσκευές. Σχεδόν κάθε δυνατότητα που έχετε με έναν σταθερό ή φορητό υπολογιστή μπορείτε να το έχετε πλέον και στην άκρη των δακτύλων σας.

3) Ipad και iOS: Οι γνωστές σε όλους συσκευές της Apple. Για την λειτουργία τους χρησιμοποιούν το αντίστοιχο λειτουργικό φορητών συσκευών της εταιρείας iOS. Το λειτουργικό είναι κλειστό και υπάρχει μόνο σε συσκευές της Apple. Η κλειστή αγορά τα κάνει μία κατηγορία από μόνα τους και εκεί οφείλετε και το υψηλό κόστος σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές tablet για τα οποία μιλάμε αλλά και Smartphone.

Κλείνοντας λοιπόν, παραπάνω είδαμε τα βασικότερα κριτήρια που καθορίζουν την τιμή της συσκευής που θα επιλέξετε. Έτσι ανάλογα με τις ανάγκες σας και την.. τσέπη σας μπορείτε τώρα να κάνετε την αγορά για το νέο σας tablet. Επίσης μπορείτε να ολοκληρώσετε την αγορά σας, συνδυάζοντας το νέο σας tablet  με διάφορα αξεσουάρ όπως θήκες, powerbanks, βάσεις, γραφίδες κλπ που θα κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη χρήση του.