Το καλοκαίρι έφτασε, οι παραλίες σε ζητάνε!!! Εσύ πήρες μαζί σου το σωστό αντιηλιακό; Δες τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις στην επιλογή του

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε την επιλογή του αντιηλιακού μας με παράγοντες όπως, η τιμή, το άρωμα, ο χαμηλός δείκτης προστασίας (για γρηγορότερο μαύρισμα) κλπ. Εάν θέλουμε όμως να μαυρίσουμε με σωστό τρόπο και να περιορίσουμε τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορούν να μας προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα μας, η επιλογή του αντιηλιακού θα πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά παρακάτω.

Φίλτρα για τις ακτινοβολίες:

Τα τελευταία χρόνια, η προστασία στα αντιηλιακά, περιοριζόταν μόνο στα φίλτρα για την προστασία από τη UVΒ ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ερυθήματα, το έντονο κοκκίνισμα, τα εγκαύματα και την αφυδάτωση του δέρματος. Όμως με βάση νέες οδηγίες πλέον όλα καλύπτουν και την προστασία για τη UVA, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση καρκίνου, την πρόωρη γήρανση του δέρματος, και τις δυσχρωμίες. Επίσης τα αντιηλιακά είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν και την αντίστοιχη προστασία ξεχωριστά για την κάθε ακτινοβολία. Έτσι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν τη χρήση των αντιηλιακών, όσο αφορά την προστασία που παρέχουν, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τους αναγραφόμενους δείκτες! Οι Δείκτες προστασίας φυσικά δεν επιλέγονται αυθαίρετα από τις εταιρείες, αλλά προσδιορίζονται με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξής:

1) 6 και 10 Δείκτης Χαμηλής Προστασίας

2) 15, 20 και 25 Μεσαίας προστασίας

3) 30 και 50 Υψηλή προστασία

4) 50+ Πολύ υψηλή προστασία

 

Σωστή χρήση αντιηλιακού:

Για την ασφαλή έκθεση μας στον ήλιο απαιτείται η εφαρμογή του αντιηλιακού να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν, ενώ αμέσως μετά το μπάνιο ή το σκούπισμα επιβάλλεται η επανατοποθέτηση του. Ενδεικτική ποσότητα για ένα ενήλικο άτομο είναι περίπου 2 με 3 κουταλιές της σούπας, ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του ατόμου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πρόσωπο το οποίο αν και πιο ανθεκτικό λόγω της συνεχής του έκθεσης στο ήλιο έχει την τάση να δημιουργεί τις αντιαισθητικές πανάδες.

Δείκτης προστασίας με βάση τον Τύπος επιδερμίδας:

Ο σωστότερος τρόπος για να επιλέξουμε τον δείκτη προστασίας που ενδείκνυται για μας, είναι να αξιολογήσουμε την απόχρωσή του δέρματός μας.

Ενδεικτικά αν το δέρμα μας είναι πολύ ανοιχτόχρωμο:

Συνήθως πρόκειται για άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά και δέρμα με φακίδες, ο δείκτης προστασίας θα πρέπει απαραιτήτως να είναι 50, ενώ αργότερα που θα έχουμε ήδη εκτεθεί στο ήλιο και μαυρίσει μπορεί να φτάσει έως 30.

Αν το δέρμα μας είναι σχετικά ανοιχτόχρωμο τότε ο δείκτης 30 με δυνατότητα να φτάσει έως 20 είναι κατάλληλος για μας.

Μια επιδερμίδα με όχι και τόσο ανοιχτή απόχρωση καλύπτεται με δείκτη 20 στην αρχή του καλοκαιριού και  μπορεί να φτάσει έως 15

Μια πραγματικά σκουρόχρωμή επιδερμίδα είναι καλυμμένη με δείκτη προστασίας 15.

Άλλα είδη αντιηλιακών:

Εκτός από το βασικό αντιηλιακό που καλύπτει τις ανάγκες του σώματος για προστασία υπάρχουν επίσης και αντιηλιακά ειδικευμένα για συγκεκριμένα σημεία όπως:

Αντηλιακό μαλλιών: Τα μαλλιά μας έχουν κι αυτά την τάση να αφυδατώνονται κατά την πολύωρη παραμονή μας στον ήλιο γι′ αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε να τα προστατέψουμε με κάποιο αντηλιακό προϊόν, συνήθως σε μορφή σπρέι.

Αντηλιακό προσώπου και χειλιών: Λόγω της ιδιαιτερότητας στο δέρμα του προσώπου, λιγότερο ή περισσότερο λιπαρό και σίγουρα πιο ευαίσθητο, είναι καλό να εμπιστευόμαστε την προστασία του σε ένα προϊόν σχεδιασμένο ιδικά για αυτό, επιλέγοντας το κατάλληλο για τον δικό μας τύπο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα χείλη μας για να προλάβουμε την ξηρότητα αλλά και να παρέχουμε παράλληλα την αντιηλιακή προστασία που το συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται, ενισχυμένη με ένα αντιηλιακό συνήθως μορφής στικ.

Λάδι μαυρίσματος: Τα ειδικά λάδια για το μαύρισμα παρόλο που πράγματι βοηθούν εκπληκτικά την διαδικασία για να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν παρέχουν ιδιαίτερη αντιηλιακή προστασία και καλό είναι να αποφεύγονται.

Παιδικό αντιηλιακό: Το παιδικό δέρμα έχει τις δικιές του ανάγκες για αυξημένη αντιηλιακή προστασία με τα λιγότερο δυνατών χημικά. Έτσι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ένα αντιηλιακό προϊόν ιδικά σχεδιασμένο για τα ευαίσθητα παιδικά δέρματα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καπέλο και η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες που η ακτινοβολία είναι εντονότερη, είναι εξίσου απαραίτητα.

Προϊόντα για μετά τον ήλιο: Το δέρμα μας κατά την παραμονή μας στον ήλιο αναπόφευκτα αφυδατώνεται. Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μια ιδική για μετά τον ήλιο λοσιόν η οποία θα σταθεροποιήσει εκ νέου την υγρασία του δέρματος, θα μας δροσίσει και θα εξαλείψει κοκκινίλες που πιθανών έχουν δημιουργηθεί.

Αφού λοιπόν πήραμε μια ιδέα για το τι πρέπει να προσέξουμε, πάμε να διαλέξουμε το αντιηλιακό μας και να απολαύσουμε τις παραλίες που μας περιμένουν.